Return to site

Heb jij ook de neiging om je te over eten?

Probeer volgende tips dan eens!

Vaak heb je al genoeg gegeten met een goed gevuld bord, maar is de verleiding groot om nog een tweede bord te nemen. Probeer dan volgende tips eens!

  • Schep je bord op in de keuken en laat de kookpotten daar ook staan. Zo heb je minder snel de neiging om recht te staan en een tweede bord te nemen.
  • Neem een kleiner bord en dessertbestek. Hoe groter je bord, hoe meer je er op schept en hoe meer je dus ook eet. Dus hoe kleiner je bord, hoe minder je kan opscheppen. Bovendien helpt het om met dessertbestek te eten omdat je dan minder op je vork/lepel krijgt en dus kleinere hapjes neemt. Zo eet je trager en krijgen je hersenen het signaal dat je voldoende hebt gegeten na een tijdje. Ook zo kan je je porties verkleinen.
broken image
  • Probeer je aan de porties te houden per voedingsmiddel. Concreet betekent dit de helft van je bord moet gevuld zijn met groenten, een vierde met vlees of vis en een vierde met aardappelen of graanproducten. 
broken image
  • Het is belangrijk dat je bewust aan het eten bent. Dit betekent zo weinig mogelijk afleiding, zoals tv of internet, ... Zet je daarom rustig aan tafel om te eten al dan niet met je gezin en geniet van je maaltijd. 
  • Je kan je porties al goed bepalen met je eigen hand. Concreet betekent dit het volgende:
    • vuist = portie aardappelen, rijst of pasta en portie gekookte groenten
    • palm van je hand = een stuk vlees of vette vis
    • volledig hand = een stuk magere vis en een portie sla of verse spinazie
    • kommetje van je handen = portie klein fruit
    • handpalm = portie nootjes
    • wijsvinger = reep chocolade
    • 2 vingers = portie cake
    • puntje van je duim = portie bereidingsvet
    • 2 volledige duimen = portie kaas
broken image
  • Je kan je porties ook goed bepalen aan de hand van enkele voorwerpen, namelijk:
    • boek kaarten = portie vlees of gevogelte of vette vis (80g)
    • cheque boek = portie magere vis (150g)
    • computermuis = portie aardappelen (180g)
    • tennisbal = portie rijst of pasta (150g)
    • koffielepel = portie smeervet (5g)
    • eetlepel = portie plantaardige olie (11g)
    • doosje lucifers = portie kaas (30g)
    • mok = portie chips (25g)
broken image

Lukken bovenstaande tips niet, probeer dan eens om alles wat je eet in de loop van de dag op te schrijven en eventueel af te wegen. Zo ben je je meer bewust van wat je allemaal eet en de porties hiervan.

Onderstaande link bevat een filmpje met de tips in en is zeker interessant om eens naar te kijken: https://www.een.be/over-eten/hoe-kan-je-je-porties-beperken

Veel succes!